HarkanyiSzallas.hu

Harkány és környéke

Harkányi látnivalók, Harkány nevezetességei, Harkány környéke

Harkány és környéke nem csak gyógyít, hanem felüdít, feltölt és kikapcsol.

Harkányi pihenésünket, kezelésünket érdemes összekapcsolni a környék felfedezésével. Számtalan természeti és kulturális csoda várja az ide érkező látogatókat.

A nevezetes fürdőváros mintegy 50 kilométeres körzetében a szabadidő eltöltésének páratlan tárháza kínálkozik.

Harkányi látnivalók

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

Harkány szívében terül el a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő. Harkány legfőbb látványossága a fürdő és az azt körülölelő őspark. Kiemelt országos minősítésű gyógyfürdő. Kénes gyógyvizét majd 200 esztendeje fedezték fel.

A gyógyvíz alkalmas emésztőrendszeri, mozgásszervi, egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati betegségek, különösen a pikkelysömör (psoriasis) kezelésére.

Harkány ősparkja

A fürdő ligetes, fa különlegességekkel borított, 13,5 hektáros ősparkja az éltető természetet hozza közel hozzánk. A vendég bármerről lép be a fürdő területére, azonnal találkozik a hatalmas park szépségével.

Koros tölgyek, hársfák, terebélyes platánok, lilaakác, örökzöldek, óriási vadnarancsfa, méretes pálmák gyönyörködtetik a szemet.

A fürdő körüli parkokban sétálva is aktívan pihenhetünk, gyógyulhatunk.

Harka Vízivilág

2021 őszén került átadásra a 766 négyzetméter vízfelülettel és három új csúszdával rendelkező fedett Harka Vízivilág

Új élményelemek kerültek kialakításra. Csúszdák, buzgárok, sodrófolyosó,  pezsgőmedence, mászófal és ugrótorony is várja az önfeledt, mókázni vágyó fürdőzőket, családokat.

Mindezek mellett népszerű a 2019-ben átadott szaunavilág és az apróságok számára kialakított fedett gyermekvilág is.

A megújult Zsigmondy-sétány és ivópavilon

A művelődési házzal szemben, a római katolikus templom közvetlen szomszédságban kezdődik a Zsigmondy-sétány. Itt áll a névadónak, a harkányi víz kutatójának, Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek a szobra.

A 2020 őszére teljesen felújított parkban és sétányon megújult a Harka-kút. A gyógyfürdő bejárata mellett felépült az ivópavilon. Itt szabadon megkóstolhatja a harkányi kénes gyógyvizet. Az árnyas fák alatt a gyermekek részére egy hatalmas játszótér került kialakításra. Továbbá egy felnőtt játszótér is várja a mozgásra vágyókat.

Harkányi piac

Harkány különleges színfoltja a piac. Itt az átlagosnál nagyobb, szélesebb árucikkeket kínáló vásár alakult ki. A buszpályaudvar mellett, az őspark és az arborétum park ölelésében alakították ki a piacteret és a fedett csarnokot.

Az 1980-as években virágzott a keleti piac, élénk cserekereskedelemmel. 

Napjainkban a piac megjelenésében a KGST időszak hangulatát idézi. Rendkívül változatos árukészlete, és jelentős helyitermék-kínálata miatt azonban a turisták kedvenc célpontja mind a mai napig.

Harkány környéke

Harkány környéke egész évben tartalmas kikapcsolódással és élményekkel várja a család minden tagját!

Aktív pihenés

Duna és Dráva folyó, Dráva-sík, a Mecsek és Villányi hegység értékei, az érintetlen természet és tiszta levegő, a szelíd baranyai táj élményét kínálják.

Térségünkben a lovaglást, vadászatot, horgászatot, vízi sportokat, s a kerékpározást kedvelők is találnak kedvükre való időtöltési lehetőséget.

A Villányi borvidék

Villányi borvidék pincesorai és borgasztronómiai programjai a magyar csúcsborászat titkaiba adnak betekintést.

Villány főutcáját 100-150 éves présházak, hangulatos pincék szegélyezi. A pincéket a múltbéli építészeti értékeket megőrizve, ugyanakkor a mai modernkor vendéglátási elvárásainak megfelelően újítottak fel.

Az egész évben nyitva tartó pincék lehetőséget adnak, hogy az idelátogató vendégek bepillantást nyerjenek a családi borászatok szentélyeibe és megkóstolhassák boraikat.

A palkonyai pincefalu

Palkonya a A Villányi borvidék rejtett kincse.

Palkonya aprócska, szerény, fehérre meszelt műemlék présházai girbe-gurbán, hét lépcsőben helyezkednek el a faluvégi domboldal lankáján.

Az alattuk található, löszös talajba vájt kicsiny pincékben tüzes, mélyvörös boritalok érnek.

A kicsiny présházak Pünkösdkor, az Ördögkatlan Fesztivál idején, valamint az őszi rendezvények során nyitják meg kapuikat.

A Nagyharsányi szoborpark

A Szársomlyó-hegy (más néven: Harsányi- vagy Nagyharsányi-hegy) keleti oldalán működött egykori kőbánya katlana adott otthont az 1967-től kialakított Nagyharsányi Szoborparknak.

Fiatal magyar szobrászok Rétfalvi Sándor vezetésével szerveztek alkotótelepet. A közös munka serkentően hatott a hazai szobrászat alakulására, először magyar, majd külföldi alkotókat is bevontak évről évre a szoborpark kialakításába, számos a korszakra jellemző alkotást létrehozva.

A katlan ma is kiváló helyszíne lett a testvérmúzsák (zene, tánc, színház) szabadtéri rendezvényeinek.

A Siklósi vár

A magyar történelem nagy korszakait idézi a Siklósi vár. Itt forgatták Magyarország első filmsorozatát, a Tenkes kapitányát.

A Siklósi vár az egyik legépebben megmaradt hadászati létesítmény, s egyben az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény.

A várban a gótikus várkápolna, várbörtön, kínzókamra, fegyver- és hadtörténeti kiállítás, reneszánsz bútorkiállítás és egyéb állandó és időszakos bemutatók láthatóak.

A Máriagyűdi zarándokhely

Zarándoklat? Lelki megújulás? Magyar El Camino? A máriagyűdi kegytemplomot évszázadok óta keresik fel zarándokok.

A Tenkes-hegy lábánál fekvő templom jellegzetes kéttornyú épülete már messziről magához vonzza tekintetünket.

A kegytemplomtól jelzett turistaúton érhetjük el a Csukma-dűlőben található szent kutat. Hagyományos szokásként ennek vizével keresztelték meg az első alkalommal ide zarándoklókat, gyermekeket, felnőtteket egyaránt.

Az Ormánság

A több nemzetiség által lakott Ormánságnak, a betelepült német ajkú lakosságnak köszönhetően a dombvidékek völgyeibe húzódó aprófalvak gazdag népi tradíciókkal várják a látogatókat.

Harkány és környéke – soknemzetiségű kultúrája miatt – ritka építészi örökséggel is bír: pincesorok és présházak sokasága, tájházak, festett kazettás templomok.

Az Ormánság leghíresebb kincsei – az érintetlen természet mellett – a festett fakazettás templomok. A gazdagon díszített templomokat Adorjáson, Drávacsepelyen, Drávaiványiban, Kémesen, Kóróson, és Kovácshidán láthatjuk.

Pécs

Pécs kulturális és művészeti központ, 2010-ben Európa kulturális fővárosa. Budapest után itt a legnagyobb a múzeumok és kiállítások száma.

Mediterrán hangulatú utcák, műalkotások, római kori emlékek, műemlék épületek, múzeumok, állandó kiállítások várják a turistákat.

A történelmi belváros köztereit értékes műalkotások, vízfelületek, csobogók díszítik. Pécsett található a magyar ipartörténet kiemelkedő szereplője, az egykoron külföldön is jó hírű Zsolnay porcelángyár.